Έργο - Ελπήνωρ
ΕΡΓΑ

Ελπήνωρ

Ημερομηνία έναρξης: 01-05-1999
Ημερομηνία λήξης: 30-04-2001
Χρηματοδότηση: ΕΠΕΑΕΚ / Οδύσσεια
Επιστημ. υπεύθυνος: Γεώργιος Καραγιάννης
Ιστότοπος έργου: http://odysseia.cti.gr/elpinor/
 

Αντικείμενο του έργου ήταν ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός ενιαίου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος μέσω της ανάπτυξης εκπαιδευτικού λογισμικού για 12 γνωστικά αντικείμενα του Ενιαίου Λυκείου υποστηρίζοντας 16 μαθήματα όλων των τάξεων. Εγγενές χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η αξιολόγηση του μαθησιακού αποτελέσματος.

Στόχος του έργου ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των 15 σχολείων που συμμετέχουν και η υποστήριξη των σχολικών εργαστηρίων.

Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΛΠΗΝΩΡ το ΙΕΛ / Ε.Κ. "Αθηνά" ανέπτυξε το εκπαιδευτικό λογισμικό ΑΡΧΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ για τη διδασκαλία αρχαίων ελληνικών σε όλες τις τάξεις του ενιαίου Λυκείου. Καλύπτει συνολικά 36 αποσπάσματα από έργα 6 συγγραφέων: Αριστοτέλη, Θουκυδίδη, Ισοκράτη, Λυσία, Ξενοφώντα και Πλάτωνα.

alt

Ένα καινοτομικό στοιχείο που εισάγει το πρόγραμμα στην διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών είναι η έντονη πολιτιστική διάσταση. Ένας ολόκληρος κόσμος της αρχαίας ελληνικής και νεότερης ευρωπαϊκής τέχνης (με την μορφή ευρημάτων από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους) ενσωματώνεται στο λογισμικό. Με τον τρόπο αυτό, η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών εμπλουτίζεται με οπτικοακουστικό υλικό που εξάπτει το ενδιαφέρον και την φαντασία των μαθητών.

Το λογισμικό που αναπτύσσεται συνδυάζει την διδασκαλία του περιεχομένου με αυτή των βασικών στοιχείων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας: σχηματισμό ονομάτων και ρημάτων, συντακτικών σχέσεων, υποθετικών λόγων, κ.ά.

 
 

Ερευνητικές περιοχές

 

Εταίροι: