Κύριος στόχος του παρόντος ερευνητικού εγχειρήματος είναι να εξετάσει το φαινόμενο της ξενοφοβίας στην Ελλάδα μέσα από τη χρήση προηγμένων υπολογιστικών μεθόδων για τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η ξενοφοβία είναι ένα βαθιά ριζωμένο κοινωνικό φαινόμενο, που εύλογα κλιμακώνεται σε συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με αυτόν τον ευρέως διαδεδομένο ισχυρισμό, η ξενοφοβία θα πρέπει να έχει ενταθεί στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009. Στηριζόμενοι σε έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων από ένα εύρος πηγών που πολλές φορές μένουν αναξιοποίητες από τους κοινωνικές επιστήμονες (π.χ. δεδομένα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και αξιοποιώντας μία πληθώρα ερευνητικών υπολογιστικών εργαλείων που μπορούν να επεξεργαστούν αυτό τον όγκο των δεδομένων, θα προσπαθήσουμε σε αυτή τη μελέτη να ελέγξουμε την εγκυρότητα του προαναφερθέντος ισχυρισμού εστιάζοντας στους ακόλουθους ερευνητικούς στόχους:
- Στη μελέτη της ιστορικής εξέλιξης του φαινομένου της ξενοφοβίας στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα.
- Στην εξέταση της υπόθεσης, αν και σε ποιο βαθμό, η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει εντείνει τα ξενοφοβικά αισθήματα και τις αντίστοιχες συμπεριφορές και αντιδράσεις των Ελλήνων απέναντι σε κάθε είδους «άλλους» και/ ή μετανάστες.
- Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης του ερωτήματος (β), θα ελέγξουμε τη συνάρτηση οικονομικής κρίσης και ξενοφοβίας, το κατά πόσο δηλαδή η οικονομική κρίση αποτελεί την κυριότερη αιτία του φαινομένου της ξενοφοβίας στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα, όπως έχει υποστηριχθεί στη διεθνή βιβλιογραφία ή εάν ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί. Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να διασαφηνίσουμε αν και κατά πόσο η ξενοφοβία αποτελεί ένα βαθύτερα ριζωμένο φαινόμενο στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης και το οποίο είτε εντάθηκε είτε μειώθηκε έπειτα από το τέλος του 2009 με την έλευση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα δημιουργήσουμε μια μεγάλη βάση δεδομένων, προκειμένου να καταγράψουμε γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα στο χρονικό διάστημα της τελευταίας εικοσαετίας και σχετίζονται με το υπό μελέτη φαινόμενο. Όλες οι οντότητες (δρώντες και χωρικά σημεία) που εμπλέκονται σε αυτά τα γεγονότα, όπως επίσης και τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις που εκφράζονται, θα εντοπίζονται και θα κωδικοποιούνται σε ένα δίκτυο γνώσης διευκολύνοντας τη διερεύνηση, τη συσχέτιση και την περαιτέρω ανάλυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στην ελληνική κοινωνία.
|
|
|