Στο έργο του «Περί Ποιητικής» (τέχνης) ο Αριστοτέλης ορίζει την «Ποίηση» ως αναπαράσταση της πραγματικότητας με αισθησιοκινητικά μέσα και εκλεπτυσμένη γλώσσα. Το ερευνητικό έργο POETICON ερευνά την «Ποιητική της καθημερινής ζωής», δηλαδή, το συνδυασμό αισθησιοκινητικών αναπαραστάσεων και γλώσσας στα πλαίσια της πολυμεσικής, καθημερινής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Το θέμα αυτό έχει μακρά ιστορία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και σχετίζεται με την εξαγωγή και παραγωγή νοήματος.
Το POETICON προσεγγίζει το θέμα αυτό με ένα νέο τρόπο: προσπαθεί να ανακαλύψει τις «γλώσσες» των οπτικών και κινητικών αναπαραστάσεων και τις αντιστοιχίες τους με τη φυσική γλώσσα. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και καθιερωμένα γνωσιακά πρωτόκολα, συλλέγει κινησιολογικές μετρήσεις, καταγράφει την εικόνα ανθρωπίνων κινήσεων και αντικειμένων και εκμαιεύει την γλωσσική περιγραφή αυτών κατά την αναπαράσταση σεναρίων καθημερινής ζωής (π.χ. δουλειές στο σπίτι, ψώνια σε υπεραγορά κτλ.), με διττό σκοπό:
- τη δημιουργία του PRAXICON, ενός (αυτόματα επεκτάσιμου) πολυμεσικού πόρου σε ψηφιακή μορφή, που συνδέει λέξεις/ιδέες με τις αντίστοιχες αισθησιοκινητικές αναπαραστάσεις σε κλιμακωτά επίπεδα αφαίρεσης
- τη διερεύνηση του συσχετισμού συμβολικών και αισθησιοκινητικών αναπαραστάσεων μέσω νευροφυσιολογικών πειραμάτων και μέσω πειραματισμού με ρομποτικές πλατφόρμες. Τα νευροφυσιολογικά πειράματα λειτουργούν ως γνώμονας για την δημιουργία του PRAXICON, ενώ το ρομπότ θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χρήσης του πόρου.
Θεωρώντας κάθε γνωσιακό σύστημα ως ενα σύνολο διαφορετικών γλωσσών (της φυσικής γλώσσας, της γλώσσας των κινήσεων, της γλώσσας των εικόνων), το POETICON παρέχει ένα σύνολο υπολογιστικών εργαλείων για την ανάλυση, παραγωγή και μετάφραση μεταξύ αυτών των «γλωσσών».
Μέσω διεπιστημονικής έρευνας, συνεισφέρει στη διερεύνηση της διαδικασίας συγχώνευσης πληροφοριών στο ανθρώπινο μυαλό και πώς αυτή μπορεί να πραγματωθεί σε όντα με τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την αποκάλυψη και κατάκτηση της «Ποιητικής της καθημερινής ζωής» τεχνολογικά.
|
|
|