Διεθνής διάκριση της τεχνολογίας σύνθεσης φωνής από κείμενο
ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Διεθνής διάκριση της τεχνολογίας σύνθεσης φωνής από κείμενο

Συνεχίζοντας την επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς, τα συστήματα σύνθεσης φωνής από κείμενο που αναπτύχθηκαν από ομάδα του ΙΕΛ/Ε.Κ."Αθηνά" και της INNOETICS έλαβαν την πρώτη θέση στην κατάταξη του διεθνούς διαγωνισμού Blizzard Challenge 2014 και στις έξι γλώσσες! Το Blizzard Challenge είναι ένα μοναδικός στο είδος του διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνεται από το Speech Synthesis Special Interest Group (SynSIG) του International Speech Communication Association (ISCA). Σκοπός του είναι η καλύτερη κατανόηση και σύγκριση των διαφορετικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την σύνθεση φωνής από κείμενο. Ο βασικός σκοπός είναι η ανάπτυξη συνθετικών φωνών με βάση ένα κοινό σύνολο ηχογραφημένων δεδομένων και η εκφώνηση με αυτές ενός συνόλου από νέες προτάσεις. Οι εκφωνήσεις αυτές αξιολογούνται στη συνέχεια από ακροατές μέσω εκτενών ακουστικών πειραμάτων. Από το 2005 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, το Blizzard Challenge έχει συνεισφέρει σημαντικά στην παρακολούθηση της προόδου της τεχνολογίας σύνθεσης φωνής κατά την τελευταία δεκαετία. Εστίασε σε διαφορετικές γλώσσες μεταξύ των οποίων τα Αγγλικά, το Κινεζικά και διάφορες Ινδικές γλώσσες, και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Το Blizzard Challenge 2014 εστίασε σε 6 Ινδικές γλώσσες: Hindi, Assamese, Gujarati, Rajasthani, Telugu και Tamil. Συμμετείχαν ερευνητικοί φορείς από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των τεχνολογιών σύνθεσης φωνής (όπως το CMU, το Nagoya Institute of Technology κ.α.). Τα αντίστοιχα συστήματα που παρουσίασε η ομάδα του ΙΕΛ/Ε.Κ."Αθηνά" και της INNOETICS έλαβαν την πρώτη θέση στην προτίμηση των ακροατών και στις 6 γλώσσες, επιτυγχάνοντας σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με τα υπόλοιπα διαγωνιζόμενα συστήματα. Αυτή η επιτυχία ακολουθεί την περσινή, όπου η ομάδα έλαβε την πρώτη θέση σε 2 από τις 3 επιμέρους προκλήσεις του διαγωνισμού που σχετίζονταν με την ανάπτυξη συνθετικών φωνών για τα Αγγλικά και για τέσσερις Ινδικές γλώσσες.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν το σημαντικό τεχνολογικό και γνωσιακό προβάδισμα που έχει το Κέντρο και το οικοσύστημά του, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει έντονο ερευνητικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον διεθνώς.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν στο Blizzard Challenge 2014 Workshop (Σιγκαπούρη, 19/9/2013), που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ιδιαίτερα σημαντικού διεθνούς συνεδρίου INTERSPEECH 2014.